Кедев се искачи и на Лоце, четвртиот највисок врв на светот

Македонскиот планинар и хималаист, Сашко Кедев вчера се искачи на врвот Лоце (8.516 мнв) на Хималите, четвртиот највисок на светот, еден од 14-те врвови над 8.000 метри.

За Кедев, Лоце е вториот врв над 8.000 метри годинава. Пред 10-на дена, на 5 мај, тој се искачи и на Макалу (8.463 мнв). Следна цел на Кедев кој се има искачено на 10 од 14-те највисоки светски врвови во светот, е Канченџунга (8.586 мнв), третиот највисок врв.

Искачени врвови над 8.000 метри на Кедев: Монт Еверест (8.848), К2(8.611). Лоце (8.516), Макалу (8.463), Чо Оју (8.201), Далагири (8.167), Манаслу (8.163), Нанга Парбат (8.125), Анапурна (8.091), Броуд Пик (8.047)

Следни планирани: Канченџунга (8.586), Гашербрум 1 (8.068), Гашербрум 2 (8.035, Шишапангма (8.013)

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

НАЈНОВО