Франција побара помош од 46 земји во обезбедувањето на безбедноста на Олимписките игри во 2024 година

Франција побара помош од 46 земји за да се обезбеди безбедност на Олимпијадата. Летните олимписки игри ќе се одржат од 26 јули до 11 август годинава во Париз.

„Во јануари, Франција побара од 46 земји да обезбедат приближно 2.185 полицајци и жандарми за да соработуваат со француските сили за спроведување на законот за време на Олимпијадата во Париз.

Ова првенствено се однесува на Европската унија, но и на земјите надвор од неа – Јужна Кореја, Јужна Африка, Индија, Австралија и други“, велат медиумите во Франција.

Исто така, повеќе од 500 обучени ракувачи со кучиња ќе пристигнат во Париз за да ги проверат железничките станици, аеродромите, хотелите и фан зоните.

Ќе бидат вклучени специјални патроли, специјалисти за расчистување мини и антидронови. Претходно беше објавено дека француското разузнавање е загрижено за можното враќање на масовниот тероризам во земјата. Службата за борба против тероризмот сака што е можно повеќе да избегне сценарио за координиран напад на денот на отворањето на Игрите.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

НАЈНОВО