Дејановиќ го искачи Лоце, но со многу проблеми и смрзнатини

Македонскиот планинар, алпинист и хималаист, Здраво Дејановиќ пред 10-на дена успеа да се искачи на Лоце, на Хималаите, четвртиот највисок врв на светот (8.516 метри), без користење кислород, како што е вообичаено и без помош од шерпаси.

Претходно, во мај, на Лоце се искачија уште двајца Македонци Сашко Кедев и Златко Јаќовски.

Но при искачувањето и особено при симнувањето Дејановиќ имал многу проблеми заради лошото време и ниските температури по што има смрзнатини на рацете и на нозете.

Дејановиќ на својот Фејсбук профил ги опишува тие случувања на Лоце…

 

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

НАЈНОВО