На ОИ ќе се послужат над 13 милиони оброци, и ќе се почитуваат шест правила

Франција, земјата на гастрономијата за време на Олимписките (ОИ) и на Параолимписките игри (ПОИ) ќе пречека гости од целиот свет, а на учесниците ќе им послужи над 13 милиони оброци.

Од појадок до вечера, преку сендвичи на рецепција, Париз 2024 ќе се обиде да ги задоволи потребите на спортистите, волонтерите, гледачите и на медиумите, се наведува на интернет страницата на ОИ.

Со оглед на климатските и еколошките предизвици на денешниот свет, тоа е оперативен, културен и еколошки предизвик за кој сите играчи вклучени во Игрите се подготвени да го прифатат.

Организаторите имаат намера да ги искористат ОИ како можност да покажат како може да се произведе „креативна и одржлива храна на голем меѓународен настан“, како што е нагласено во „Визија за храна“.

Предизвикот е првенствено оперативен: ефикасно и оптимално задоволување на потребите на секого и овозможување да се хранат добро и одговорно.

Франција има богат и посветен екосистем за храна: фармери, готвачи, занаетчии, сопственици на ресторани, угостители, нутриционисти, здруженија и сите се желни Игрите да им овозможат да го покажат најдоброто.

Затоа организаторите на ОИ сакаа да ги консултираат, не само за да ја испитаат нивната визија и очекувања од овие Игри, туку и да ја слушнат нивната стручност за да ги дефинираат амбициозните, но и остварливи цели. Во подготовката учествуваа 120 организации и 200 спортисти.

Париз 2024 ги подигна еколошките и социјалните амбиции со цели структурирани околу шест клучни обврски. Овие шест обврски потоа се поделени на 60 под-обврзувања за секој вид производ или услуга, вклучувајќи: 100 отсто француско и одржливо месо, француски млечни производи, 100 отсто одржливи риболовни производи, 100 отсто еколошки јајца од Франција.

Спортистите првенствено ќе се хранат во Олимпиското село, кое ќе стане најголемиот ресторан во светот, нудејќи различни кујни за задоволување на нутритивните потреби и на културните навики на 15.000 спортисти од 208 територии и земји.

Волонтерите ќе служат обилни оброци, главно направени од локални и сезонски производи.

Гледачите ќе можат да пробаат различни сендвичи во Париз, Марсеј и во Лион, направени од готвачи кои користат производи од француските региони.

Заеднички именител на сите нив е здрава, гурманска и креативна храна, со повеќе растителни и локални опции по пристапни цени.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ






НАЈНОВО