Барселона ќе добие 1 милион евра од ФИФА поради повредата на Араухо

ФИФА ќе мора да ја обесштети Барселона за Роналд Араухо и неговата повреда на мускулот заработена против Бразил во четвртфиналето на Копа Америка.

Надоместокот стапува на сила по 28 последователни дена отсуство. А тоа значи од 3 август.
Доколку се потврдат првите предзнаци кои говорат за двомесечно отсуство на Уругваецот поради повредата на мускулот, тоа ќе значи заработка од близу еден милион евра.

Доколку има два месеци боледување, тоа би значело приход од 719.180 евра. Пресметка која одговара на дневен надомест од 20.548 евра дневно со максимум 365 дена и со максимален износ, според програмата за заштита на клубот на ФИФА, која претпоставува до 7.500.000 евра по играч по несреќа.

Максималниот капацитет или вкупната граница на Програмата за заштита на клубовите на ФИФА е 80 милиони годишно.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

НАЈНОВО