Архитектонско чудо во Минхен

„Минхен Арена“ попозната како „Алијанц“ е еден од најграндиозните и најмодерните фудбалски стадиони во светот.

Познатата „Алијанц Арена“ го носи името „Минхен Арена“ за време на Европското првенство, бидејќи УЕФА и ФИФА не дозволуваат рекламирање на компании кои не се официјални спонзори на првенството.

„Минхен Арена“ е еден од најмодерните и најубавите стадиони во светот, а се наоѓа во северниот дел на Минхен.

Отворен е во 2005 година и во споредба со другите германски стадиони се смета за понов.

Вториот по големина стадион во Германија, по оној во Дортмунд, со повеќе од 70.000 седишта, го намали својот капацитет на 66.000 за време на Европското првенство.

Неговата грандиозна надворешност со прозрачни пластични панели е своевидно архитектонско чудо и карактеристична декорација која ги менува боите по потреба. „Минхен Арена“ е првиот стадион во светот чијашто надворешност целосно ги менува боите.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

НАЈНОВО