Кенијците доминираа на 37-от Белградски атлетски маратон

Кенискиот атлетичар Гилберт Киплетинг Чумба е победник на 37. издание на Белградскиот атлетски маратон. Гилберт Киплетинг Чумба ја помина маратонската патека за 2 часа, 11 минути и 48 секунди и со тоа ја потврди одличната форма.

Второто место му припадна на неговиот сонародник Чериот Гилберт Муге, кој истрча време од два часа, 12 минути и 20 секунди, а третопласиран беше Емануел Кипкогеи, исто така од Кенија. Исто така и кај дамите се потврди доминацијата на атлетичарите од Кенија.

Најдобра беше Ема Ндива, а зад неа беше сонародничката Виталина Киби. Единствената атлетичарка на подиумот која не доаѓа од Кенија беше уште една атлетиќарка од Африка, Тигист Бедада од Етиопија, која заврши на третата позиција.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

НАЈНОВО