За првпат Тур д’Франс тргнува од Италија

Велосипедската трка Тур д’Франс 2024 година ќе започне од Италија за прв пат во нејзината повеќе од еден век долга историја.

Трката 2024 ќе започне од Фиренца, а крајната дестинација ќе биде во Ница.

„Турнејата се движеше во сите земји што граничат со Франција. Дури шест пати се пресели од Холандија, која нема заедничка граница со Франција. Но, сè уште никогаш не започнала од Италија. Има некаков вид на несовпаѓање што сега ќе исчезнат“, изјави тој за АПФ, Кристијан Прудом, директор на Тур д’Франс.

Во Италија ќе се возат три воведни етапи, а крајот на трката е закажан во Ница, со последен хронометар, 21 ден пред почетокот на Олимписките игри во Париз.

Трката ќе започне на 29 јуни со делницата од Фиренца до Римини.