Таа беше икона на рускиот спорт, денес носи чин полковник во војската на Путин

Светлана Хоркина е 43-годишна поранешна руска шампионка во гимнастика.

Таа даде шокантна изјава во 2020 година, во време кога целиот свет беше силно погоден од пандемијата на коронавирус, а сега се појавува во медиумите поради нејзините ставови за војната во Украина.

„Според мене, тоа е еден вид божја казна. Не случајно нашата химна вели дека Бог ја чува нашата земја. Одложувањето на Олимписките игри е можност за Русија, која мора да ја искористи за да ги брани своите спортисти пред Арбитражниот суд, за да тие се врата на рамноправната конкуренција во светскиот спорт.“ – изјави тогаш Светлана, членка на партијата Единствена Русија на Владимир Путин.

Хоркина, која сега има чин полковник во руската армија и е во брак со 23 години постар генерал, објави контроверзна порака која предизвика многу коментари.

Таа на социјалните мрежи ја објави буквата „З“, симбол кој се појавува на руските воени возила и кој се користи за идентификација.

Светлана Хоркина беше една од најпознатите гимнастичари во светот во 90-тите. Таа беше дел од златната гимнастичка генерација и беше исклучително ценета, како за исправноста на изведувањето на вежбите, така и од уметнички аспект.