Сопствениците на Њукасл инвестирале милијарди во инвестицискиот фонд на Боли?!

Во текот на минатата година во Премиер лигата имаше неколку промени во сопственичките структури на клубовите. Српскиот бизнисмен Драган Шолак, заедно со неговите деловни партнери, стана мнозински сопственик на Саутемптон, пред тоа премногу богатиот арапски фонд го купи Њукасл, а во мај, на 19-годишниот престој на Роман Абрамович во Челзи му беше ставен крај, откако американски бизнисмени беа на чело со Тод Боли платил дури пет милијарди евра.

Иако доаѓањето на Арапите на север и Американци на југ од Островот се случија со разлика од неколку месеци, локалните медиуми откриваат дека двата фонда биле тесно поврзани и секако поради приливот на голем капитал!

Имено, во Велика Британија одекна веста дека сопствениците на Њукасл се всушност големи инвеститори во фондот Clearlake Capital, зад кој стои Тод Боли! Последното откритие на новинарите на Островот веднаш го отвори прашањето за можен конфликт на интереси, американскиот бизнисмен набрзо се огласи преку своите канали и демантираше дека парите од арапскиот фонд имаат некаква врска со купувањето на Челзи.

Таблоидот „Дејли мејл“ тврди дека арапскиот ПИФ има имот во вредност од неколку милијарди евра управуван од „Клирлејк капитал“ на Тод Боли. И покрај негирањето дека парите на арапските шеици биле користени за купување на Челзи, британската јавност повторно го покрена прашањето за недоволна транспарентност во врска со трансакцијата со Боли, бидејќи не беа објавени конкретни детали. Американскиот фонд поседува 60 отсто од акциите на клубот од Лондон, додека остатокот им припаѓа на партнерите Марк Валтер и Хансјерг Вас.

Како што е наведено, Clearlake Capital се грижи за средства во вредност од над 70 милијарди евра во име на повеќе од 300 инвеститори, од кои еден од најголемите е PIF. Да потсетиме, арапскиот фонд минатата година го купи Њукасл за повеќе од 400.000.000 евра од Мајк Ешли.

Интересно, компанијата на Боли јавно објави дека ниту цент евро од руските пари не биле вложени во купувањето на Челзи од Роман Абрамович, кој беше протеран од Велика Британија по почетокот на конфликтот меѓу Русија и Украина. Исто така, Американецот никогаш никаде не проговорил дали користел пари со потекло од Саудиска Арабија.

Не треба да се заборави дека Премиер лигата е жестоко критикувана дека дозволува инвестиции на арапски милијардери поради бројните случаи на кршење на човековите права во таа земја и други малверзации…