Сите возачи ќе имаат камери на кацигите во 2023 година

Во 2023 година сите возачи на Формула 1 ќе имаат минијатурни камери во кацигите, кои ќе им помогнат на ТВ гледачите да видат се што гледа „пилотот“ зад воланот на тркачки автомобил.

Формула 1 потпиша договор со Racing Force Group за користење на камерите за Возачки очи во 2023 година.

ФОМ експериментира со овие камери во последните неколку сезони, а фановите и ТВ куќите се воодушевени од резултатите. Сепак, ФИА се сомневаше дали овие камери ќе бидат опасни во случај на каранбол и удари на кацигата на пилотот.

Сега, сепак, тие сомнежи се отстранети. Во сезоната 2023, камерите ќе бидат минијатурни – ќе тежат само 1,43 грама, а дијаметарот на објективот е 8 милиметри, а камерата е поставена во внатрешниот заштитен слој на кацигата на ниво на очите на пилотот.