Потресна приказна на играчот на Ајакс: Редовно се сеќавам на него, но кога ќе го видам се уништувам

Ајакс ја обезбеди титулата шампиона на Холандија, за првпат по неколку години пауза, а дел од целата приказна беше и Дони Ван де Бек.

Оваа титула е толку емотивно тешка бидејќи Ван Де Бек остана во Ајакс поради ветувањето дадено на пријателот Абделхак Ноури  кој пред две години дожива мозочен удар и остана неподвижен во пријателскиот меч против Вердер.

„Често ја посетувам неговата фамлија, а кај Абдел ќе заминам за време на празниците за да се заштитам самиот себе. е сум бил долго кај него бидејќи ме уништува кога ќе го видам. Станувам вознемирен и тажен неколку недели и спијам лошо. Ме боли сето тоа. Би сакал да го гледам секој ден бидејќи ми недостига. Но сигурен сум дека тоа не би функционирало на овој начин. Кога сум со него, му зборувам и понекогаш гледам насмевка на неговото лице. Нешто до него навистина допира“ изјави Ван де Бек.