Меѓународниот олимписки комитет донесе одлука околу Валиева

Меѓународниот олимписки комитет, заседаваше околу случајот со руската натпреварувачка Камила Валиева.

ИОК одлучи да ја одложи церемонијата на доделување на медали се до завршување на постапката против чудото од дете, Камила Валиева која кон крајот на декември беше падна на допинг тест.

Судот за спортска арбитража донесе одлука да не ја суспендира младата натпреварувачка од Русика во лизгање, односно дека она што го конзумирала како лек, сепак не е спротивен направилата, но како преставка на сето тоа, таа нема да добие медал дури и да го освои.

ИОК исто така потврди дека случајот против Валиева не е завршен бидејќи одлуката на Судот се однесува само на привремената суспензија, додека случајот за прекршување на анти допинг правилата, се уште е отворен.