Легендата на рускиот спорт побегна од земјата

Руските државни медиуми објавија дека Анастасија Давидова, генерален секретар на Рускиот олимписки комитет (ОК) и петкратна олимписка златна медалистка, побегнала од земјата.

Државната новинска агенција ТАСС објави дека Давидова го информирала персоналот на Московската федерација за синхронизирано пливање дека не планира да се врати во Русија.

Заминувањето на Давидова од Русија доаѓа по делумната мобилизација на воените резерви за борба во војната против Украина и наредбата на Министерството за спорт до националните управни тела да ги прекинат камповите за обука во странство.

Рускиот олимписки комитет соопшти дека Давидова не поднела оставка од функцијата генерален секретар. Давидова ја презеде улогата по истакнатата спортска кариера во која освои медали во Атина, Пекинг и Лондон.