Боди Милер: Хиршер се бореше со новинарите и сите притисоци да биде доминантен

460

Широкото интервју со Боди Милер кое ги разгледува достигнувањата на Марсел Хиршер, неговите лични искуства на Олимпијадата и просперитетот за германските спортисти

Што мислите за трката и перформансот на Хиршер?

Тоа беше одлична трка. Очигледно, несаканите услови се мешаа со трката доста. Ветерот влијае на голем број на спуштачи, малку го скратува слаломот. Но, генерално, мислам дека вистинските луѓе победија. Мислам дека Пинтурал направи одлична работа, исто така. Да се биде близу како што беше, и само две десетини од нив. Така што мислам тоа беше возбудлива трка.

Колку е важен овој почеток на Хиршер за неговите трки?

Очигледно, тој се бореше со новинарите и сите притисоци да биде доминантен како што беше и без златен медал. Очигледно нема ништо подобро од златен медал за тебе на твојот прв настан.

Ти си олимписки шампион во овој настан. Кој е најдобриот дел од освојувањето на комбинираната трка?

Комбинираната трка за мене, историски, е важна. Сеуште го претставува најдобриот севкупен скијач затоа што треба да ги извозите и двете. И без разлика дали сте како Марсел Хиршер и сте супер-доминантен во едно, или некаде помеѓу двете, и очекувате да победите со тоа што ќе бидете 10-ти во двете трки, мислам дека тоа не е важно. Крајниот резултат е ист. Мора да постигнете многу во двата настани. И мислам дека тоа е нешто посебно, бидејќи ова е таков историски настан.

Брзата трка е дисциплина каде што ви треба многу искуство, дали гледате какви било промени во текот на последните години, по ова прашање?

Мислам дека почна да се врти назад во друга насока, можеби последните две години. И мислам дека почнуваме да добиваме навистина добра мешавина на големи силни момци кои не би биле многу ефективни традиционално во слалом, но тие стануваат многу успешни во спуст.

Видовме дека Томас Дресен го освои Кицбуел. Каде тој прави разлика?

Тој е навистина добар во неговите рабови, тој е супер-прецизен, тој е многу динамичен. Тој е моќен скијач, добро се справува. Тој има добра рамнотежа над средината на скии. Би рекол дека има одлични целокупни вештини, тој е малку млад и нема искуство како некои други тркачи. Но, мислам дека има навистина светла иднина

Неговиот тренер му кажува да не оди 100%. Дали е тешко да го задржите темпото, а да ја добиете таа порака?

Мислам дека не го слуша. Не мислам дека некој тркач го слуша неговиот тренер кога ќе им каже да не одат 100%, тоа – не оди 100%“, не е добар начин да се освои светски куп. И кога си на скии, мораш да го правиш она што го сметаш за исправно. Тие може слушаат, но тие всушност тоа не го прават кога е време да се биде на стазата. Кога си во трка, ти одиш 100%.

Дали тој е меѓу твоите омилени за спуст тука во Пјонгчанг?

Тој не беше по завршувањето на тренинзите, не знаев што да очекувам. Но, откако го гледав како скија, тој навистина нема сурова брзина, за да биде ефективен.  Нема многу области на овие натпреварувања каде што може да ги победи другите натпреварувачи. Но, откако тој победи во спуст дел од комбинирани вчера, ќе мора да се каже дека барем има некакви шанси. Ако работите одат по негов пат, тој ги сфатил овие натпреварувања, барем за да биде ефективен.

Дали ви се допаѓа германското пиво?

Да, се разбира, ми се допаѓа германското пиво. Не колку што американското пиво, но да.

Дали сте биле во German House ?

Не, никогаш не сум бил.

Дали е тоа нешто што сакате да го направите?

[Се смее] Можеби. Ако имав слободен ден следниот ден. Можеби.