Голема заинтересираност – Десет кандидати во трка за домаќинство на Олимписките игри во 2036

Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) денеска соопшти дека преговара со 10 потенцијални кандидати за домаќини на Летните олимписки игри во 2036 година.

Меѓу другите, Египет, Англија, Индија, Индонезија и Катар официјално изразија интерес да бидат домаќини на Олимпијадата во 2036 година, но списокот на сите сè уште не е познат.

„Преговараме со 10 заинтересирани национални олимписки комитети од четири континенти“, рече генералниот директор на МОК Кристоф Де Капер на состанокот на Асоцијацијата на национални олимписки комитети во Сеул, Јужна Кореја.

Домаќинот на Олимпијадата се доделува во таен процес што го водат претставници на МОК за да се избегне скапа јавна кампања и гласање што претходно беше оспорено од повеќе кандидати.

Со новиот систем, Бризбејн беше избран за домаќин во 2032 година, 11 години пред тоа спортско натпреварување.

Системот беше воведен по истрагата предводена од Франција за наводното купување гласови во кампањите на Рио де Жанеиро и Токио за домаќини на Игрите во 2016 и 2020 година.

Де Кепер рече дека 10-те кандидати за домаќини на Игрите, кои тој не ги именуваше, „се во многу различни фази (на подготовка)… според нивните регионални или национални рамки“.