ФИФА ја суспендираше 104-та репрезентација на светот

Втората најнаселена земја во светот претрпе голема спортска срамота.

Имено, Индија не успеа да избере нови раководни тела за фудбалската асоцијација, па ФИФА ја суспендираше земјата и и го одзеде правото да биде домаќин на Светското првенство за играчи до 17 години.

Во образложението на одлуката читаме дека сето тоа е поради „прекумерно влијание на трети страни“ врз работата на федерацијата.

Во објавата за вмешаност на трета страна, ФИФА се повикува на одлуката на Врховниот суд во Индија, кој во мај оваа година го распушти одборот на директори на АИФФ и назначи тричлена комисија да ја надгледува работата на федерацијата до нејзиниот нов орган .

Досегашниот претседател на Федерацијата, Прафул Пател по 12 години заврши со водењето на оваа институција. Не можеше да се избере нов поради административни тешкотии.

„Ова е сериозно прекршување на Статутот на ФИФА. Суспензијата ќе биде укината кога ќе се укине наредбата за формирање на Управниот одбор и администрацијата на АИФФ ќе ја врати целосната контрола врз секојдневните работи на АИФА“, се вели во соопштението на ФИФА.

ФИФА уверува дека е во постојан контакт со индиското Министерство за млади и спорт и се надева на позитивен заклучок за ова прашање. Од друга страна, телевизијата „Би-Би-Си“ пренесува дека претставници на ФИФА и Азиската фудбалска конфедерација (АФЦ) сакаат да развијат „план за опоравување“ за целата ситуација.

Наскоро треба да се одржи состанок на претставници на овие организации. Врв на планот е новиот одбор на АИФФ да се донесе на избори до 15 септември тековната година.

Ова е многу вознемирувачка информација за љубителите на женскиот фудбал. Индија е земјата каде што во октомври требаше да се одржи Светското првенство за играчи до 17 години. Ваквиот потег значи дека ФИФА мора брзо да најде замена. Во спротивно, турнирот би можел целосно да биде откажан.

Инаку, машката фудбалска репрезентација на Индија е на 104. место на ранг-листата на ФИФА и додека трае суспензијата, тие нема да ги играат своите натпревари, секако, како и другите индиски фудбалски селекции.