Драма поради новите правила во скијањето – сите натпреварувачи во страв од дисквалификација

Во сабота и недела финскиот Леви ќе биде домаќин на првите слаломи за Светскиот куп во скијање во женска конкуренција во новата сезона, а натпреварувачите со доза на трепет го дочекуваат почетокот на трката.

Причина за тоа се новите технички прописи и ски контролите кои се спроведуваат по секоја трка. Забраната за употреба на флуор во процесот на подготовка на скии за трки, која веќе неколку пати претходно беше најавувана, одлучи Меѓународната скијачка федерација (ФИС) да почне строго да ја применува од оваа сезона.

Истражувањата покажаа дека флуорот има штетно влијание врз здравјето и животната средина, а инспекторите го проверуваат секој скијач дали е користен во процесот на обложување на скиите.

Употребата на флуор беше широко распространета, бидејќи во комбинација со различни премази придонесуваше за лизгање на површината, а со тоа им овозможи на скијачите да развијат поголеми брзини.

Но на таа апликација и дојде крајот. Во контролата се користат специфични детектори кои со црвено светло сигнализираат за присуство на флуор. Ако светлото трепка црвено три пати за време на проверката на скијањето, скијачот е дисквалификуван.

Ова и се случи пред две недели на Норвежанката Рагнхилд Мовинкел на велеслаломот во Зелден, на што скијачката реагираше со плачење. Норвешката скијачка асоцијација соопшти дека не им е јасно што се случило, а ФИС соопшти дека скиите содржеле значително повеќе флуор од дозволеното.

Ова ги загрижи и другите натпреварувачи, бидејќи секој настап со себе носи доза на неизвесност се додека постои сомнеж за исправноста на уредите што се користат за одредување на нивото на флуор.

„Тие уреди не работат како што треба. Секому може да му се случи да биде дисквалификуван. Се надевам дека нема да ми се случи мене“, изјави Италијанката Федерика Брињоне, коментирајќи ја дисквалификацијата на Норвежанката.

Нејзината загриженост ја дели и петкратната победничка на Големиот кристален глобус и најдобра скијачка на денешницата, Микаела Шифрин, која изјавила:

„Мислам дека уредите за откривање не работат како што треба… Се чини дека тестовите можат да дадат и позитивен и негативен резултат на иста скија на растојание од само дваесет минути“.