Берни Еклстоун: Би примил куршум за Путин

Поранешниот сопственик на Формула 1, Берни Еклстон (91) зборуваше за рускиот претседател Владимир Путин во интервју во емисијата Добро утро Британија. Тој нагласи дека се уште стои зад неговата изјава од пред три години кога рече дека ќе прими куршум за Путин.

„Путин го прави она што верува дека е добро за Русија. За жал, многу луѓе во бизнисот носат погрешни одлуки, исто како и јас, и кога ќе направите грешка, треба да дадете се од себе за да ја поправите. Дека сè е направено како што треба… Мислам на друг човек во Украина, кој беше комичар, и ми се чини дека сака да продолжи со таа професија бидејќи, да размислуваше за работите, сигурно ќе направеше се што можеше за да разговара со Путин, кој е разумен човек, и тој би слушал и би направил нешто “, започна Еклстоун.

Репортерот го праша Еклстоун како гледа на илјадниците изгубени животи во Украина. „Не го оправдувам тоа. Но, погледнете колку пати Америка влезе во други земји кои немаат никаква врска со Америка. Прилично сум сигурен дека Украина можеше да излезе од ова ако сакаше“, рече Еклстоун, на прашањето. да разговарал со Путин за тоа како ескалирала ситуацијата:

„Не го направив тоа. Веројатно и тој промислувал на тоа и не треба да го потсетувам. Сигурен сум дека сега жали што го започна ова. Не му беше намера да направи војна“.