РФМ ги одреди премиите на репрезентативците за ЕП во Хрватска

934

Ракометната федерација на Македонија денеска на Управен Одбор донесе одлука околу премиите на македонските репрезентативци за Европското првенство во Хрватска во јануари идната година.

РФМ одлучи да ја награди ракометната репрезентација со 40.000 евра за пласманот на ЕП, а за игрите на континенталниот шампионат и конечниот резултат ќе биде донесена дополнителна одлука.

Освен оваа одлука, РФМ одлучи да ги ослободи сите клубови во женската ракометна лига од исплата на судиски и делегатски такси во сите натпреварувања под капа на РФМ.

Почитувани,

Согласно Член 35 од Статутот поради итност на донесување на одлуки согласно Член 3 точка 11 “Одлука без присуство” од Законот за здружение и фондации (Сл. весник на РМ бр. 52 од 16.04.2010 год.)
Управниот одбор на РФМ ги донесе следниве одлуки:

1. Ракометната Федерација на Македонија ќе и додели премија во вредност од 40.000 евра на машката сениорска репрезентација, за пласманот на ЕП Хрватска 2018.

– Македонија обезбеди пласман за ЕП Хрватска 2018 , заклучно нерешениот исход над Украина во Суми и победата над Чешка во Скопје, во рамки на последните две кола од квалификацискиот циклус, со што се пласираше на првата позиција во квалификациската група и обезбеди место во вториот шешир за извлекувањето на групите за ЕП Хрватска 2018. Ова е петти обезбеден пласман за македонските сениори на големите континентални натпреварувања и вкупно десетти заедно со Светските Првенства.

2. Ракометната Федерација на Македонија донесе одлука сите клубови во Женската сениорска лига на Македонија да бидат ослободени од исплата на судиски и делегатски такси во систем на натпревари на РФМ, почнувајќи од сезона 2017/18. Единствен трошок на клубовите за учество во Женската сениорска лига остануваат патните трошоци за службените лица.

– Минатата сезона 2016/17, РФМ комплетно ги превзема трошоците за судиските и делегатските такси на сите клубови од младите категории (Младински, Кадетски и Пионерски лиги во машка и женска конкуренција), а почнувајќи од наредната сезона 2017/18, РФМ ќе ги покрие таксите за службените лица и на клубовите од Женската сениорска лига.

Одлуките стапуваат на сила Веднаш, а ќе бидат верификувани на следниот УО.

Со почит,
Ракометна Федерација на Македонија.