Палестинците со апел до Папата да не го благослови Џиро де Италија

339

Палестинците со оворено писмо апелираа до Папата Фрањо да ја одбие поканта за благослов на Трката околу Италија, односно Џиро де Италија, која следната година ќе започне од Италија.

Колиција на палестински граѓански организации бара од поглаварот на Римокатоличката црвка да се дистанцира од трката. Причините за ова се тоа што Палестина мисли дека Израел со овој потег сака да ја прикрие нивната воена окупација и тешкото кршење на човечките права во појасот Газа.

Џиро де Италија инаку е една од најстарите и најпознати трки во светот. Оваа година ќе биде нејзиното 101 издание, а досега на 11 наврати нејзиниот старт бил надвор од Италија, но никогаш надвор од Европа.