Казахстан, Белорусија и Киргистан во знак на солидарност со Русија ќе ги бојкотираат Олимписките игри

730

По одлуката која ја затече Русија од Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) за забрана за настап на Зимските Олимписки игри во Пјонгчанг во 2018 година, стигна и повик за поддршка.

Заменик-претседателот на државната Дума на Русија, Виталиј Милонов повика сите држави од  БРИКС, како и пријателските Белорусија, Казахстан и Киргистан, во знак на солидарност да ги бојкотуваат ЗОИ во Пјонгчанг.

Инаку Русите се исфрлени од ЗОИ поради систематскиот допинг на Игрите во 2014 година на кои беа домаќини во Сочи.