Зарем мора тој национализам: Албанец „виореше“ орел во „Комбанк Арена (Видео)

8875

Одличното европско атлетичарско првенство во Белград, неможеше а да не помине без некоја искра или помал инцидент.

Впрочем, во белградската „Комбанк Арена“, атлетичарот од Албанија, Измир Смајлај, кој се натпреварува во скокови на далечина, на овациите од трибините, тој врати со порака.

Тој го исценира двоглавиот орел на Албанија, и покажувајки на земјата од која доаѓа. Публиката не го виде тоа во прв момент, но нешто подоцна го исвирка сето тоа поради неспортскиот гест на овој спортист, кој доколку сакаше, можеше национализмот да го остави настрана, во име на некои подобри добрососедски односи во иднина.

Тој е освојувач на златен медал со скок во далечина од 8.08 метри и на тој начин да дојде до титулата шампион во Европа, но дефинитивно сенка на триумфот му беше потегот кој го направи.