Volvo и Uber тестираат автономни автомобили во Сан Франциско

343

Заедничкиот проект за развој на Uber со автономни автомобили е вреден 300 милиони
долари. 
Наскоро, Uber ќуслуга на превоз на патници со автомобили што сами возат, a по првиот успешен обид во Питсбургуслугата во поголем обем ќе се тестира и во Сан Франциско.

Ако нарачате возило преку Uber, тoа значи дека овој пат нема да дојде возило со возач, туку автомобил што самостојно управуваТој автомобил ќе биде Volvo XC90, бидејќи Швеѓаните се главниот партен во проектот. Секако, поради безбедност, сеуште зад управувачот ќе седи човек – возач. Неговата улога ќе биде надгледување на системите и нивното правилно функционирање. Тоа е така бидејќи во САД на сила е законската обврска за автомобилите што самостојно возат, да не смеат, без надзор од човек да излезат на сообраќајници.