GM заминува од Индија и Јужна Африка

70

Во тие две држави Џенерал Моторс, во текот на минатата 2016 та година продал  само 49.000 автомобили

И GM (ЏМ) почна со реструктуирање на своето работење, односно со кратење на трошоците.

Тој план на Џенерал Моторс (General Motors) меѓу другото вклучува и запирање на продажбата на автомобили во Индија и во Јужна Африка.

Од Компанијата велат дека мораат да се фокусираат пред се на пазарите што за нив се  профитабилни , какви што се тие во Америка и секако тој во Кина.

Имено  GM во текот на минатата 2016 година продал само 49.000 автомобили и тоа вкупно на пазарите во Индија и во Јужна Африка, што за овој автомобилски гигант од САД  е поразително.

Потсетуваме, само пред две години, овој кармејкер од САД најави инвестиција од милијарда американски долари  во low-cost автомобили во Индија, но сега овој план заврши во кош!

Со заминувањето од двата погоре наведени пазари во GM, велат дека на годишно ниво ќе заштедат 100 милиони долари.

loading...