Репрезентација на бегалци ќе се натпреварува на Олимпијадата во Токио

541

Mеѓународниот олимписки комитет потрвди дека можно е повторно да биде одобрен настап на репрезентација составена од бегалци, овој пат на Олимписките игри во Токио 2022.година.

Такво нешто се случи на претходната Олимпијада (Рио 2016), кога под заедничко знаме настапија десет спортисти бегалци од Сирија, Етиопија, Конго и Јужен Судан. Тие се натпревруваа под олимпиското знаме во атлетика, пливање и џудо, а на дефилето излегоа предпоследни пред земјата домаќин.

Олимписките игри се време кога е родена толеранцијата, солидарноста и мирот. Тоа е време кога меѓународната заедница се собира за да се натпреварува во мирни услови. Спортистите од сите 206 земји членки на ИОК живеат во слога соработуваат и не познаваат наикаков облик на дискриминација“- изјави претседетелот на ИОК Томас Бах